Wat is Bed and Breakfast?

Wat is B&B?Wat is de definitie van  bed & breakfast?

Bed & breakfast of B&B is een kleinschalige overnachtingsaccommodatie gericht op het bieden van de mogelijkheid tot een toeristisch en veelal kortdurend verblijf met het serveren van ontbijt. Een bed & breakfast is gevestigd in een woonhuis of bijhuis en wordt gerund door de eigenaren van het betreffende huis.

 

Wat is het verschil tussen een hotel en een B&B?

Er bestaat een belangrijk verschil tussen bed & breakfast en een pension/ hotel. De hoofdfunctie van het pand is wonen (woonbestemming), de nevenfunctie is “het verstrekken van logies”. Onbijt / BreakfastDit in tegenstelling tot een pension of hotel die als hoofddoel hebben “het verstrekken van logies” en als nevenactiviteiten “het verstrekken van maaltijden en/of dranken voor consumptie ter plaatse” (horecabestemming);
Uit nationaal onderzoek in de bed & breakfast sector blijkt dat het omslagpunt van kleinschalig bed & breakfast naar een pension / hotel , bij 7 kamers ligt. Ook in een aantal Europese landen waar het fenomeen ‘Bed & Breakfast’ verder uitgekristalliseerd is en een eigen positie verworven heeft in het recreatieaanbod worden ruimere normen gehanteerd. Zo kennnen Ierland en Engeland een landelijke norm voor bed & breakfast van 7 kamers (15 personen) en Frankrijk een norm voor bed & breakfast (chambre d’hôte) van 5 kamers (15 personen).

 

Wat is het voordeel van een B&B ten opzichte van een hotel?

Het grote voordeel is dat het veelal goedkoper is, er zijn immers geen kosten voor personeel en luxe voorzieningen. Ook is meestal de service persoonlijker en geeft het kleinschalige karakter een soort huiselijke gezelligheid. Niet onbelangrijk is ook vaak de mooie locaties waar B&B’s gevestigd zijn zoals bijvoorbeeld mooie boerderijen, grachtenpanden en monumenten

 

Wat krijg ik bij bed and breakfast?

Bed & breakfast (B&B) is hetzelfde als logies met ontbijt. Je krijgt een goed ingerichte kamer,  een opgemaakt bed en uiteraard een goed ontbijt.

 

Heb ik bij B&B de hele ruimte voor mezelf alleen?

De kamer waar u slaapt is voor u en voor niemand anders. Vaak is er een gezamenlijk verblijf, woonkeuken of woonkamer. Ook voor andere eventuele gasten.
Huurt u een appartement in zijn geheel op basis van bed and breakfast, dan mag het niet zo zijn dat (onaangekondigd) daar ook nog andere gasten verblijven. Behalve als u dat vooraf hebt goedgevonden.

 

Waarom is B&B eigenlijk zo goedkoop?

De gemiddelde prijs voor een B&B kamer is ongeveer 65 euro per nacht. De gemiddelde  prijs voor een hotelkamer ligt rond de 90 euro per overnachting.  Bij een hotel liggen de kosten voor het personeel en vaak een groot gebouw met allerlei extra voorzieningen hoger, wat uiteraard wordt doorberekend in de kamer prijs. Er zijn mensen die al die extra voorzieningen erg fijn vinden. Maar juist de mensen die al die voorzieningen en de hotelsfeer al jaren kennen vinden het juist leuk eens iets anders te proberen. Logeren bij particulieren met een persoonlijke benadering.

 

Is toeristenbelasting inbegrepen?

Meestal is toeristenbelasting niet bij de prijs inbegrepen. Afhankelijk van de gemeentelijke regels moet er toeristenbelasting worden geheven. Soms niet. De belasting is ongeveer een euro per persoon per overnachting. Die moet afgedragen worden aan de gemeente.

 

Dit bericht is geplaatst in Bed & Breakfast. Bookmark de permalink.