Lamsoren

Lamsoren klaarmaken

recept lamsoren

Zeeuwse Lamsoren

Zodra het zonnetje weer wat vaker schijn, komt er ook weer wat meer leven rond de boerderij. De koeien gaan de wei weer in en de schapen worden ‘gewacht’ op de schorren. Zodoende staan er ook weer regelmatig lamsoren op het menu, minstens een keer per week, vaak zelfs twee keer.

Lamsoren werden vroeger tijdens het ‘wachten’ van de schapen gesneden op de schorren. In vroeger tijden werd lamsoor als armenvoedsel beschouwd. Het groeide er gewoon en het snijden kostte niets.

Tegenwoordig is het verboden om zeegroenten te snijden. Er komen bij de provincie zo’n vijfhonderd aanvragen per jaar binnen om een ontheffing van dit verbod. Lamsoor en zeekraal zijn hierbij favoriet. Er worden per jaar echter maar driehonderd ontheffingen verleend, zodat een groot deel van de aanvragers ‘achter het net vist’. Er staat ook nog eens een behoorlijke boete op het zonder ontheffing snijden van zeegroenten. En zo is het armenvoedsel van vroeger een delicatesse geworden, die voortreffelijk smaakt bij vis, schaal- en schelpdieren en bij lamsvlees. Hieronder het basis recept voor lamsoren.

Ingrediënten:

  • 400 gr. lamsoren
  • 40 gr. fijngesnipperde sjalotjes
  • 30 gr. roomboter

Bereidingswijze lamsoren:

  1. Was de lamsoren goed en verwijder stokjes, zeewier en alg.
  2. Fruit de sjalotjes licht in de boter, zorg ervoor dat ze niet kleuren!
  3. Voeg de lamsoren toe en roerbak ze gaan glanzen. Voeg geen kruiden of specerijen toe, lamsoren moet je naturel eten!
  4. Serveer de lamsoren warm.
Dit bericht is geplaatst in Zeeuwse Recepten. Bookmark de permalink.