Geschiedenis

Het prachtige stadhuis van Middelburg in Zeeland

Het prachtige stadhuis van Middelburg in Zeeland

De Zeeuwse geschiedenis is getekend door het water. De strijd tegen het water heeft de Zeeuwse volksaard gevormd; harde werkers die niet klagen, maar noest voortploeteren. Kreken, welen en oude dijkjes herinneren aan het feit dat al het land op de zee gewonnen is. Ook zijn er resten van verdronken dorpen en kunt u hier en daar aan huizen nog zien tot hoe hoog het water er heeft gestaan. Zeeuwen hebben zich ook door water weten te verrijken. Met name in de zeventiende en achttiende eeuw kwam Zeeland door handel overzee tot bloei. In de Zeeuwse dorpen en steden zie je monumentenpanden die herinneren aan deze tijd.

 

Sporen van de geschiedenis

Zeeland werd al in de steentijd bewoond. Aardenburg is de oudste stad. Door haar gunstige ligging, vruchtbare grond en goede viswateren was Zeeland een geliefde plek. De provincie is van oudsher ook regelmatig bezet en geteisterd door rooftochten. In Colijnsplaat vind je een reconstructie van een Romeinse Nehalennia Tempel. In Zeeuws-Vlaanderen liggen restanten van de Staats-Spaanse gevechtslinies.

De provincie is bezaaid met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog en in Burgh-Haamstede vindt u resten van een ringwalburg die ter verdediging tegen de Noormannen diende.

Stoomtrein van Goes

Stoomtrein van Goes

Over oude sporen gesproken, wat denkt u van een ritje over een oud spoor met een echte stoomtrein? Een rit met de stoomtrein van Goes via Kwadendamme naar het pittoreske dorpje Hoedekenskerke brengt u terug naar het verleden: de spoorwegen van de jaren `30.

 

Historische plaatsen

Wandelend door historische steden als Zierikzee, Middelburg, Goes en Veere komt de geschiedenis tot leven. De vele monumenten voeren je mee naar de tijd van de grote welvaart toen de VOC

Het monumentale stadhuis van Veere in Zeeland

Het monumentale stadhuis van Veere in Zeeland

hier voor veel rijkdom zorgde. Die rijkdom zorgde er ook voor dat er buiten de steden flink werd gebouwd aan prachtige landgoederen met luxe buitenhuizen die je vooral op Walcheren in de Manteling nog aantreft.

Wandelen of fietsen door de Zeeuwse geschiedenis

 

Wil je de Zeeuwse historie zelf ontdekken? Dat kan met de thematische fiets- en wandelroutes van de VVV. Ook kun je op verscheidene plaatsen op stap met een gids van de VVV.

Jachthaven Goes, Zeeland

Jachthaven Goes, Zeeland

Er zijn bijvoorbeeld rondleidingen in de Middelburgse abdij en de historische

monumentenstadjes Zierikzee en Veere. Maar er is meer: Je kunt met een gids de basiliek van Hulst beklimmen of over de vestingwallen wandelen. Zo komt de historie echt tot leven!

Meer geschiedenis

Overal verspreid door de provincie vind je musea waar je meer kunt leren over de Zeeuwse geschiedenis. Wil je meer weten over de ontstaansgeschiedenis van Zeeland, bekijk dan eens het Canon van de Zeeuwse geschiedenis of een uitgebreid overzicht van de Zeeuwse geschiedenis.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Zeeland. Bookmark de permalink.